Monday, August 9, 2010

Degustacja i serwowanie win









Mołdawia jest krajem dojrzałych winogron i dobrego wina. Więc, jako mieszkańcy tego słonecznego kraju, powinniśmy się świetnie orientować w tym, jak elegancko degustować, serwować, dobierać do potraw ten napój bogów. Z serwowaniem, degustacją i doborem wina wiąże się szereg norm, które należy spełnić, by nie zostać uznanym „winnym” ignorancji.

Jeśli będą Państwo gospodarzami przyjęcia, na którym będzie się degustowało wina z Państwa piwniczki, należy pamiętać o zasadzie, iż najpierw podaje się wino kobietom, następnie osobom starszym i reszcie gości. Gospodarz napełnia swój kieliszek, rzecz jasna, na końcu. Jeśli degustuje się kilka rodzajów wina, a nie przewidziano wymiany kieliszków, trzeba koniecznie przygotować wodę do płukania ust i kieliszków. Kieliszek wina powinien być napełniony nie więcej niż 1/2 i nie mniej niż 1/3 czaszy. W ten sposób delikatnie poruszając kieliszkiem, można poczuć bogaty aromat trunku.
Jeśli zostaną Państwo zaproszeni na degustację, należy pamiętać o stosownym do okazji ubiorze. Powinno się unikać wszelkich mocnych i wyrazistych zapachów środków kosmetycznych, gdyż zachwieją i zniszczą one odbiór prawdziwego aromatu wina. Osoba paląca powinna rozstać się z papierosem przynajmniej na półtorej godziny przed degustacją. Należy także unikać gum do żucia, środków do pielęgnacji ust, itd.

Trzeba pamiętać, iż kieliszka do wina nie trzyma się za czaszę, ale za nóżkę. Wtedy ono nie ogrzewa się w dłoni i zachowuje naturalny smak.

Co się tyczy doboru wina do potraw, to do przystawek podajemy wina wytrawne, do dań rybnych, dań z jaj i mięsa białego serwuje się białe wytrawne wina. Kawior podajemy z szampanem, czerwone mięso, natomiast, z czerwonym wytrawnym winem. Sery można serwować z białym lub czerwonym winem wytrawnym, a do deserów podajemy szampan, wina musujące oraz wina słodkie i półsłodkie.

Dopasowując wina powinniśmy się jednak wystrzegać podawania czerwonych win przed białymi, serwowania słodkich win przed wytrawnymi oraz serwowania win słodkich i szampana między dwoma wytrawnymi.
Chyba nie muszę nikomu przypominać o złotej i uniwersalnej zasadzie „co za dużo – to niezdrowo”, gdyż przesadzając z ilością wypitego wina możemy zrazić innych mało eleganckim zachowaniem. Konsumowane zaś z umiarem, wino ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, wzmacnia bowiem naczynia krwionośne, pomaga zwalczyć stres i infekcje oraz spowalnia proces starzenia.


No comments:

Post a Comment